European Union Government of Romania Government of Bulgaria Cross border cooperation "Danube Terraces" Professional Association of Wine and Viticulture Ostrov
Cross Border Oenology and Viticulture CentreDanube Terraces

Our services

  • 1Cross-border business promotion and development
  • 2Technical services for viticulture businesses
  • 3Training services
  • 4Information and documentation
more services »

E-Bulletin/Newsletter:
grindina si tunurile antigrindina

Ploile cu grindina

Ploile cu grindina si furtunile distrugatoare de vara au devenit frecvente in ultimii ani provocand pagube dezastruoase pentru viticultori. In perioada estivala grindina poate provoza pe boabele verzi plagi deschise si striviri puternice, fisurarea lor pe parcursul cresterii si in cele din urma, uscarea lor. In sistemele de cultura clasice, la baza solului, in urma leziunilor cauzate de grindina boabele pot fi infectate de ciuperca Coniella diplodiella. Cand grindina se produce dupa intrarea in parga a strugurilor, se observa scurgerea mustului si, prin spargerea boabelor, instalarea unor mucegaiuri care duc la compromiterea recoltei.

Cum ne aparam impotriva grindinei?

Tunurile antigrindina

Un tun antigrindină modern este un generator de unde de șoc care sunt trimise spre norii în care se formează grindina. Un amestec exploziv de acetilenă și aer este împins în camera inferioară a mașinii. Unele sisteme utilizează și oxigen sub presiune pentru a mări efectul explosiv. Prin trecerea bruscă a acestui amestec prin partea strangulată a mașinii până în con, se produce o undă de șoc, care poate fi percepută ca un șuierat puternic. Unda se propagă cu viteza sunetului până la înălțimi de 15.000 m, în norii de deasupra, determinând o disrupere a fazei de creștere a particulelor de grindină.

Sistemul este activat la intervale scurte de ordinul a 4-7 secunde pe toată perioada din momentul în care furtune se apropie de amplasamentul tunului până în momentul în care a trecut de zona protejată. Drept rezultat, precipitațiile care ar fi căzut sub formă de grindină cad sub formă de ploaie sau lapoviță. Este esențial ca mașina să fie activată în perioada de apropiere a furtunii, deoarece undele de șoc pot împiedica formarea grindinii dar nu pot altera forma unor particule de grindină care sunt formate.

Dispersarea norilor cu ajutorul avioanelor

La nivel global, unele regiuni viticole se bazeaza pe reducerea riscului de grindina prin masuri de dispersare a norilor cu ajutorul avioanelor. Pentru a face norii de furtuna sa produca ploaie, acestia sunt injectati cu un amestec de acetone si iodat de argint aruncat din avioane. Acest lucru conduce la o condensare fina a precipitatiilor, fapt care declanseaza ploaia sau previne formarea unor bolovani de grindina.

Plasele antigrindina

Plasele antigrindina au castigat popularitate de multi ani, pe langa protectia impotriva grindinei, acestea avand rolul de a reduce pierderile produse de pasarile care consuma recolta. Dezavantajul consta in faptul ca plasele acopera partial frunzisul si incomodeaza aplicarea produselor de uz fitosanitar.

Producători actuali de tunuri sonice

Primul tun sonic din Canada a fost instalat în 1989 de societatea Carballan din Quebec. În perioada 1995-1997 Gerald Ollivier a brevetat în Canada și Statele Unite și în diferite alte țări un generator de unde de șoc antigrindină precum și diferite dispozitive pentru controlul electric al funcționării tunurilor antigrindină. Pe baza acestor brevete, a fost creată firma canadiană ‘’’Hailstop Equipments Inc.’’’.

Principalul producător la nivel mondial de tunuri antigrindină este firma Mike Eggers Ltd, din Noua Zeelandă. Prețul unei instalații, care protejează o suprafață de circa 75 ha este de $50.000.

Sistemul belgian Infopower are un preț comparabil de 42.000€. Costurile de exploatare sunt de ordinul a 500€ pe an. Aceste costuri sunt mai reduse decât cele ale unei asigurări împotriva grindinei, care, de altfel, nici nu este oferită în toate țările

 

Va reamintim ca serviciile centrului promoveaza viticultura şi metodele de producţie sustenabile, integrarea aspectelor vitivinicole regionale şi transfrontaliere în strategiile de dezvoltare relevante, precum şi utilizarea resurselor locale. De asemenea, centrul promoveaza schimburile de bune practici, de experienţă şi iniţiativele comune la nivel transfrontalier.

Articole inspirat din http://www.agriculturaromaneasca.ro/produse/bolile-vitei-de-vie-partea-3-micoze-fainarea-vitei-de-vietratamente-191-t10.html

Grindina si tunurile antigrindina