European Union Government of Romania Government of Bulgaria Cross border cooperation "Danube Terraces" Professional Association of Wine and Viticulture Ostrov
Cross Border Oenology and Viticulture CentreDanube Terraces

Our services

  • 1Cross-border business promotion and development
  • 2Technical services for viticulture businesses
  • 3Training services
  • 4Information and documentation
more services »

E-Bulletin/Newsletter:
Mana vitei-de-vie

BOLILE VITEI DE VIE, MANA

In aceasta perioada (iulie) se recomanda realizarea tratamentelor in plantatiile de vita de vie pentru prevenirea si combaterea unor agenti fitopatogeni si daunatori periculosi, precum: Mana (Plasmopara viticola), fainarea (Uncinula necator), antracnoza(Gloesporium ampelophagum), putregaiul negru (Guignardia bidwelli), putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), monilioza(Monilinia spp.), alte boli micotice si bacteriene, precum si molia strugurilor (Lobesia botrana), acarieni eriophyzi (Eriophyes vitis), galicoli (Calepitrimerus vitis), tetranichizi, etc. care pot cauza pierderi importanate la vita de vie.

Mana vitei de vie este cauzata de ciuperca Plasmopara viticola. Boala este intalnita frecvent la soiurile de vita de vie nobila, fiind considerate alaturi de Fainare si Putregai, una din cele mai nedorite boli ale vitei de vie. In anii ploiosi, in lipsa tratamentelor corespunzatoare, mana poate conduce la:

  • Pierderea totala a recoltei
  • Debilitarea plantelor de vita-de-vie nobila
  • Uscarea viei

Semnele bolii

Cand semnele bolii devin vizibile, se observa doar pe a 10-a parte din totalul suprafetei afectate. Ciuperca ataca frunzele, lastarii tineri, ciorchinii, florile si boabele, carceii.

Atacul manei pe Frunze apare dupa diametrul acestora a atins dimensiunea de 5-6 cm.

Pe partea superioara a frunzelor apar pete galbui de 1-3 cm, iar pe partea inferioara a frunzelor se poate observa un puf albicios.

Zonele atacate din frunze devin dupa cateva zile brune si se usuca.

Este necesara o atentie sporita in observarea petelor deoarece se pot confunda usor cu atacul de acarieni sau paianjeni.

Atacul manei asupra ciorchinilor “in parga” va face ca strugurii sa nu acumuleze zahar, asadar mustul rezultat din ei va fi acru si daunator calitatii vinului. Vinul obtinut din strugurii atacati de mana va fi de calitate inferioara (slab, acru, balosit, otetit, cu floare) si nu se va preta invechirii.

Mana este favorizata in special de precipitatii abundende, cer acoperit, umiditate crescuta in aer, lipsa circulatiei aerului, neefectuarea la timp a lucrarilor in verde.

Masuri de protectie

  • Frunzele cazute toamna se vor aduna si arde sau se vor ingropa adanc, departe de vita de vie
  • Se va mentine plantatia de vita de vie fara buruieni
  • Vita de vie trebuie condus ape spalieri “rasfirat” astfel incat frunzele sa se zvante rapid dupa ploaie
  • Efectuarea la timp a lucrarilor specifice vitei de vie: legat, desfrunzit, copilit, carnit

Va reamintim ca serviciile centrului promoveaza viticultura şi metodele de producţie sustenabile, integrarea aspectelor vitivinicole regionale şi transfrontaliere în strategiile de dezvoltare relevante, precum şi utilizarea resurselor locale. De asemenea, centrul promoveaza schimburile de bune practici, de experienţă şi iniţiativele comune la nivel transfrontalier.

Articole inspirat din articolul http://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/mana-vitei-de-vie/

Mana vitei de vie

Mana vitei de vie.pdf 853.03 KB 08.07.2018